Gents ondernemer Cemil Adiyil richtte in 2014 Werken Vlaanderen op. Het bedrijf levert teams van arbeidskrachten aan om specifieke opdrachten in diverse sectoren uit te voeren. Het bedrijf kende de voorbije jaren een sterke groei en blijkt steeds vaker een sterk alternatief voor klassieke interim arbeiders te zijn. Cemil licht toe wat de grote verschillen zijn tussen het concept van Werken Vlaanderen en interimarbeiders.

Het concept dat Werken Vlaanderen in de markt zet, is nog niet zo bekend. Hoe zou je het precies omschrijven?

We hebben Werken Vlaanderen opgericht in 2014 vanuit de grote nood aan productiearbeiders enerzijds en de beschikbaarheid van goede arbeidskrachten die in België wonen maar de taal onvoldoende spreken. Dat maakt dat we vandaag teams van productiearbeiders én een begeleider aanleveren om specifieke opdrachten uit te voeren. We lossen allerhande problemen op voor onze klanten, zoals bijvoorbeeld het opvangen van seizoenspieken, het invullen van arbeidsposten voor werk in moeilijke omstandigheden, een toename in productie of een uitbreiding van magazijnen. We werken voor klanten in verschillende sectoren, zoals de logistieke sector, houtbekisting en palletherstelling, voedingsverwerking en we leveren ook heftruckbestuurders aan.

Op welke manier maakt Werken Vlaanderen het leven van bedrijven met productiearbeiders makkelijker?

We kunnen op verschillende manieren iets betekenen voor bedrijven met arbeiders. Belangrijk is dat we op een snelle, efficiënte en veilige manier arbeidsposten invullen. Ons streefdoel is om de volgende werkdag een team aan te leveren. Bovendien realiseren onze arbeiders en de begeleider een hoge verwerkingskwantiteit en -kwaliteit. Wat onze klanten ook waarderen is dat we de opvolging en administratie van de arbeiders volledig uit handen nemen.

De arbeidskrachten die jullie aanleveren, zijn afkomstig uit het buitenland. Heeft dit gevolgen voor de sociale wetgeving?

Alle werknemers van Werken Vlaanderen zijn in België gedomicilieerd zodat alles volledig conform de sociale wetgeving verloopt. Onze arbeiders zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Bulgarije, en zijn dankbaar voor de kans die ze krijgen om in België te werken en hier een leven op te bouwen. Dat is trouwens ook één van onze waarden binnen Werken Vlaanderen: wij zorgen voor een veilige en goede werkomgeving, onze arbeiders nemen de verantwoordelijkheid om stipt, efficiënt en kwaliteitsgericht te werken.

Waarin zitten de verschilpunten met de invulling van arbeidsposten via klassieke interimkantoren?

Een interimkantoor levert individuele arbeiders aan, Werken Vlaanderen voorziet een team van arbeidskrachten mét een begeleider. Deze volgt de prestaties van de arbeiders strikt op en stuurt bij waar nodig. Bovendien moeten arbeidskrachten van Werken Vlaanderen strikt gescheiden werken van de arbeiders die op de payroll van de klant zelf staan. Wij voorzien alle werkkledij en regelen de nodige verzekeringen.

Een belangrijk verschilpunt met interim, is dat we heel snel schakelen. Krijgen we vandaag een vraag voor bijkomende arbeiders, dan staan die de volgende werkdag bij de klant op de stoep. We zijn trouwens 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar.